SEMNAL. Din cauza recesiunii, multe persoane vulnerabile găsesc în alcool prietenul care le face să uite de necazuri.
Unul dintre programele de sănătate publică în care se investeşte mai mult anul acesta, în Marea Britanie, este cel de combatere a dependenţei de alcool. Pe fondul crizei şi a creşterii şomajului, acest fenomen este posibil să se accentueze peste tot în lume. Şi în România, consumul de alcool este exagerat, dar lipsesc, cu desăvârşire, atât strategiile de prevenţie, cât şi centrele de tratament. Psihiatrul Eugen Hriscu, de la clinica Psymotion, din Bucureşti, explică ce puteţi face pentru a nu deveni „consumatori”, dar şi cum vă puteţi ajuta prietenii sau membrii familiei care au această problemă.
Nu beţi când sunteţi trişti!
O persoană este vulnerabilă la alcool dacă tinde să îl folosească compensatoriu. „Mulţi oameni obişnuiesc să bea când sunt trişti, ca să îşi facă puţin curaj ori pentru a fi în stare să socializeze. Astfel de comportamente vă vulnerabilizează şi, pe măsura trecerii timpului, veţi avea nevoie de mai mult alcool ca să faceţi faţă problemelor”, explică psihiatrul Eugen Hriscu. Supuse riscului sunt şi persoanele care frecventează anturaje în care se consumă alcool. „Sunt comunităţi în care se consumă până la intoxicaţie. Feriţi-vă de ele!”, avertizează psihiatrul. Vulnerabili sunt şi cei care au avut sau au părinţi dependenţi de alcool
Încercaţi să vă autocontrolaţi!
O modalitate de a afla dacă este cineva vulnerabil la alcool poate fi aplicarea unei metode de screening, folosită de psihiatri în prima şedinţă de terapie. Aceasta conţine următoarele patru întrebări: „Ai încercat să scazi singur consumul de alcool?”, „Te-ai simţi vinovat vreodată pentru că ai băut?”, „Ai consumat pentru a te pune în formă?”, „A fost cineva supărat pe tine din cauza alcoolului?”.
@N_