Prestaţia preşedintelui american Barack Obama la Summitul NATO de la Strasbourg şi Kehl a salvat reuniunea aniversară a Alianţei, a cărei primă zi a fost marcată de opoziţia Turciei faţă de numirea premierului danez în funcţia de secretar general. Sursa: Reuters
Poziţia aparent intransigentă a Ankarei i-a determinat pe liderii Alianţei să facă un adevărat tur de forţă pentru a ajunge la un consens, scrie „Der Spiegel”.
Până vineri seara, când Turcia îşi reiterase avertismentul că va respinge prin veto nominalizarea lui Anders Fogh Rasmussen, devenise clar că summitul organizat pentru celebrarea a 60 de ani de la înfiinţarea blocului militar risca să se îndrepte spre un fiasco.
Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel şi Rasmussen însuşi au discutat vineri cu preşedintele turc Abdullah Gül, însă fără nicio şansă de a obţine o concesie. Pentru Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, gazdele reuniunii, un eşec ar fi fost un dezastru de imagine.
Impulsul decisiv a venit din partea liderului de la Casa Albă, care i-a contactat telefonic pe Gül şi pe premierul turc Recep Erdogan şi i-a convins să renunţe la opoziţia faţă de numirea lui Rasmussen. Potrivit presei turce, Ankara a obţinut asigurări privind interzicerea difuzării din Danemarca a programelor postului kurd Roj TV.
Proaspăt desemnat succesor al lui Jaap de Hoops Scheffer la şefia NATO, premierul danez şi-a prezentat ieri demisia din fruntea guvernului de la Copenhaga.
SUA sprijină candidatura Turciei la UE
Aflat la Praga, unde a participat la summitul SUA-UE, Barack Obama a declarat ieri că Washingtonul susţine eforturile de aderare a Turciei la blocul comunitar. Aderarea Turciei „ar constitui un semnal important” şi un mijloc de „ancorare fermă” a acestei ţări musulmane în spaţiul european, a declarat Obama.