Trei minihoteluri din Jupiter şi o terasă din Neptun îi întâmpină pe turişti cu grădini în care au fost sădite plante exotice imense Printre clădirile din sudul litoralului lăsate în paragină în ultimii 20 de ani şi a căror situaţie juridică este incertă au apărut şi câteva hoteluri unde proprietarii au încercat să îşi exploateze investiţia. La Iris-Nalba-Mimoza din staţiunea Jupiter se lucra de zor săptămâna trecută. Încă de la intrare turiştii sunt întâmpinaţi de o grădină imensă unde deocamdată, acavele, plante aduse din Turcia, erau ţinute încă în sere. Toată iarna au fost îngrijite şi încălzite cu ajutorul unor calorifere. Vor fi scoase şi răsădite pentru turiştii care se vor caza aici.
Terasă spre verdeaţă
Din anul 1999 de când are cele trei minihoteluri de trei stele, proprietarul Sebat Beghim le-a renovat aproape în fiecare an, a schimbat mobilierul şi a dat un alt aspect camerelor. „Cele mai dorite sunt cele care au feresterele îndreptate spre grădina exotică, dar turiştii mai pot servi băuturi răcoritoare şi la terasele făcute la fiecare etaj“, spune directorul hotelurilor, Carmen Trandafir.
Turiștii străini, din ce în ce mai puțini
Printre clienţi se află turişti români, dar şi bieloruşi, dar numărul vizitatorilor străini este în scădere. Pentru cetăţenii din afara UE a devenit acum o problemă obţinerea vizei pentru România.
Dacă în alţi ani veneau şi câte 9.000, vara trecută doar jumătate dintre ei au mai putut ajunge. Hotelurile vor fi deschise parţial de 1 mai şi apoi în funcţie de solicitările prin programul „Litoralul pentru toţi“. Aceeaşi atmosferă de exotism este şi la terasa din Neptun unde narghileaua este de bază, iar o altă grădină bine îngrijită îi întâmpină pe turişti.
Decăderea sudului
Chiar dacă unii proprietari încearcă să dea viaţă litor