Ingrediente:
200g mere curăţate şi tăiate cubuleţe, 2 ouă, 20g zahăr, 60ml smântână, 1 plic zahăr vanilat, 15g amidon, 50g unt, 100ml apă (pentru fondant). Pentru aluat: 500g făină, 20g drojdie proaspătă sau 2 linguriţe drojdie uscată, 70g zahăr, 260ml lapte, 50g unt, 1 ou, praf de sare, coaja de la o lămâie.
Mod de preparare: Punem merele pe foc împreună cu zahărul şi le caramelizăm, adăugăm 100ml apă şi lăsăm pe foc sa se absoarbe apa, apoi il mixăm până devine piure. Separat se topeşte untul. Se răceşte şi se amestecă bine cu smântâna, ouăle, vanilia şi amidonul. Se adaugă piureul de mere şi se pune crema obţinută pe foc amestecând încontinuu până se îngroaşă. Se lasă să se răcească.
Aluatul se frământă amestecând întâi ingredientele lichide, apoi cele uscate. Se lasă la dospit două ore apoi se împarte în 8-14 biluţe. Se pune umplutura se rulează, se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se lasă la crescut încă 45 de minute. Se ung cu ou bătut cu puţin lapte, se presară cu nuca amestecată cu zahăr. Se poate pune coajă de portocală în oul cu lapte. Se dau la cuptorul încins la 200 de grade timp de 15 minute.
Ingrediente:
200g mere curăţate şi tăiate cubuleţe, 2 ouă, 20g zahăr, 60ml smântână, 1 plic zahăr vanilat, 15g amidon, 50g unt, 100ml apă (pentru fondant). Pentru aluat: 500g făină, 20g drojdie proaspătă sau 2 linguriţe drojdie uscată, 70g zahăr, 260ml lapte, 50g unt, 1 ou, praf de sare, coaja de la o lămâie.
Mod de preparare: Punem merele pe foc împreună cu zahărul şi le caramelizăm, adăugăm 100ml apă şi lăsăm pe foc sa se absoarbe apa, apoi il mixăm până devine piure. Separat se topeşte untul. Se răceşte şi se amestecă bine cu smântâna, ouăle, vanilia şi amidonul. Se adaugă piureul de mere şi se pune crema obţinută pe foc amestecând încontinuu până se îngroaşă. Se lasă să se răcească.
Aluatul se frământă amest