Cotidianul american "The New York Times" face o analiză completă a situaţiei de la Chişinău, în ediţia sa de astăzi. Alte analize ample le găsim pe fluxurile de ştiri ale AFP şi Reuters, dar şi pe pagina electronică a îndepărtatei Al Jazeera.
"Marea de tineri a scos la iveală dimensiunile diferenţelor între generaţii în Moldova, iar manifestanţii au folosit instrumentele specifice generaţiei lor, adunând mulţimea cu ajutorul mesajelor text şi a site-urilor de socializare, de genul Facebook şi Twitter", notează publicaţia citată.
Jurnaliştii americani notează că, după avalanşa de mesaje pe internet, conexiunea a fost întreruptă în capitala Republicii, Chişinău.
Moldova - o victimă a prăbuşirii URSS
"Prăbuşirea Uniunii Sovietice a favorizat dezvoltarea mai multor state din Europa de Est, dar, în Moldova, a grăbit declinul economic şi instabilitatea de orice fel. În 2001, oamenii furioşi au susţinut comuniştii şi programele lor sociale. Dar Moldova a rămas extrem de săracă, iar tinerii au mers peste graniţe pentru a munci", continuă analiza New York Times.
Associated Press remarcă gradul violenţelor de la Chişinău şi anunţă că poliţia a folosit tunuri de apă pentru oprirea protestatarilor.
Ediţia în engleză a site-ului arab Al Jazeera nu a pierdut subiectul, dând ca sigură vestea că o femeie din grupul de manifestanţi a murit.
Opoziţia vrea apropiere de România
"Poliţia a preluat controlul clădirilor din Chişinău, capitala moldovenească, după ce preşedintele Vladimir Voronin a acuzat opoziţia că încearcă o lovitură de stat şi a cerut Vestului să restabilească ordinea", notează aljazeera.net.
Evenimentul este comentat şi de AFP, care remarcă dimensiunile protestului şi însufleţirea celor care au ieşit în stradă. "Grenadele cu gaze lacrimogene şi tunurile