Facem popas pe cea mai înaltă dintre colinele Iaşiului, la Păun, în codrii Bârnovei. La pensiunea "Călina", Mioara Guia ne îmbie să ne aşezăm dinaintea mesei cu bucate de post. Codrii aceştia sunt plini de mănăstiri - nu departe se află Mănăstirea "Piatra Sfântă", zisă şi Schitul lui Tărâţă, precum şi Mănăstirea Bârnova, cea ridicată de Miron Barnovski Vodă şi înstărită de Eustratie Dabija Voievod. Locul e bogat în istorie duhovnicească, iar oamenii sunt evlavioşi.
Nimic mai firesc, deci, ca gazda noastră să ne întâmpine cu o masă care respectă rigorile postului. "Este o varietate de mâncăruri; postul se poate ţine şi uşor, în ciuda unor păreri contrare. Cu puţin mai multă muncă, cu imaginaţie... Este bine şi pentru trup şi pentru suflet, este o satisfacţie spirituală şi fizică. Corpul şi sufletul se bucură".
BOGĂŢIE DE BUCATE
Mioara Guia ne dă desluşirile necesare: cum se poate ţine "uşor" postul cel lung al Paştelui? "Putem să pregătim ciuperci umplute - avem aici ciuperci de cultură umplute cu... ciuperci de pădure. În zonă se numesc opintici, asta e denumirea populară. Se culeg în perioada când sunt graşi, au tulpina mai groasă şi mai cărnoasă.
Se toacă ceapă, se topeşte la abur, cu capac pe cratiţă - se pune o picătură de ulei şi deasupra, capacul. Ciupercile de pădure se toacă, se adaugă în ceapă, apoi se umplu ciupercile de cultură şi deasupra se pune o bucăţică de roşie sau de ardei".
Tot la capitolul "antreuri" se pot aduce la masă salata de vinete - coapte din toamnă şi păstrate în congelator - şi zacuscă. "O pregătesc din legume congelate, nu fac zacuscă toamna. Pregătesc doar o cantitate necesară pentru o săptămână. Aşa, zacusca are mereu gustul proaspăt".
Pentru salata orientală, care "este mai... ţărănească", se fierb cartofii, iar când aceştia sunt calzi se pune ceapă tocată "ca să îi