Conflictul dintre ANSVSA şi crescătorii de oi s-a adâncit în momentul în care Autoritatea a mai impus câteva reguli de sănătate. Sursa: Agerpres
Taxele pentru vânzarea unui miel sunt destul de mari, susţin crescătorii. „Dacă vrei să vinzi un miel în piaţă, trebuie plătite mai multe taxe: una de transport de 10 lei, una de sacrificare de 18 lei şi una de 6 lei pentru certificatul de vânzare. De exemplu, pentru un miel care cântăreşte 20 de kilograme, suma de 34 de lei este mare, mai ales că noi vindem cu 8 sau 10 lei/kilogramul”, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar.
Potrivit acestuia, o altă regulă impusă de Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) interzice vânzarea cărnii de miel într-o altă localitate decât cea în care s-a făcut sacrificarea. În condiţiile în care un kilogram de carne de miel costă la crescător 8-10 lei, pe rafturi în magazine preţul este de 18-20 de lei/kilogram.
„Anii trecuţi, din cei 6-7 milioane de miei cât avea România, se vindeau în această perioadă peste două milioane. În 2009, din cauza scăderii puterii de cumpărare, nu s-au vândut decât un milion, maxim unul jumătate (milioane miei - n.r.). O să începem să mân căm carne de miel adusă din străinătate”, ne-a mai spus Ştefan Nicolae. În contradictoriu, celor spuse de reprezentantul producătorilor, oficialii ANSVSA au declarat, ieri, că niciuna dintre taxele mai sus menţionate nu este pusă de ei. Ba din contră, cu câteva săptămâni în urmă, Autoritatea a anulat peste 30 de taxe tocmai pentru a-i ajuta pe micii comercianţi.