Editura Polirom lanseaza luni, 13 aprilie, de la ora 18.00, cel mai recent volum din colectia „Ego-grafii”, Sase feluri de a muri de Marius Oprea. Evenimentul va avea loc la Libraria Carturesti Verona din Bucuresti. Vor prezenta cartea, alaturi de autor, Zoe Petre, Mircea Cartarescu si Stelian Turlea, informeaza editura.
Istoricul Marius Oprea revine cu un volum la limita dintre fictiune si istorie. Autorul porneste de la sase istorii din comunism, atestate de documente, care au in comun moartea. Sase istorii cu acelasi final tragic, in care personajele intra in legatura cu scriitorul, i se confeseaza. Marius Oprea prezinta evenimentele si-i descopera in arhive pe actorii acestora, iar apoi le creioneaza un întreg destin.
Şase feluri de a muri e o carte care capteaza emotia cititorilor, desi autorul se bazeaza, asa cum observa si prefatatoarea volumului, Zoe Petre, pe „nesfirsita banalitate a oceanului de procese-verbale”. Represiunea comunista este infatisata in dimensiunea sa cea mai profunda, dincolo de statisticile reci pe care le citeaza de obicei istoricii.
Moartea, traductibila la scara istoriei in termeni stiintifici sau juridici, devine ea insasi personaj, iar Marius Oprea a preferat sa imbine „ceea ce am gasit ca istoric cu ceea ce am imaginat ca scriitor, sa o descifrez”.
Totodata, cartea descrie lupta inversunata a Securitatii in anihilarea manifestarilor libertatii de opinie in perioada comunista.
Autorul isi depaseste rolul de simplu evocator al unor intimplari mai mult sau mai putin indepartate si devine contemporan cu eroii sai:
• Mugur Calinescu, tinarul care a „minjit” cu creta alba peretii Casei de Cultura a Sindicatelor din Botosani cu lozinci anticomuniste;
• cei cinci „spioni” fara voie capturati in munti de Securitate si apoi executati;
• Vasile Cristurean, cel care s