Majoritatea celor afectaţi sunt trecuţi de 40 de ani, arată statisticile. Sursa: EVZ Aproape 20% din populaţia României se confruntă cu incontinenţa urinară, arată statistici date publicităţii zilele trecute.
Neplăcerile afectează mai ales persoanele trecute de 40 de ani, dar sunt şi tineri care se nasc cu această boală.
Asociaţia Română de Urologie şi Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap cer Ministerului Sănătăţii să susţină compensarea de absorbante pentru persoanele care suferă de această boală.
Incontinenţă urinară pe stradă şi la serviciu
Afecţiunea constă în pierderi involuntare de urină, nu doar noaptea, ci şi pe parcursul zilei, la serviciu, pe stradă, ori la cumpărături. „Majoritatea pacienţilor sunt pensionari, cu venituri mici şi nu îşi permit să îşi cumpere singuri aceste absorbante”, a explicat Francisc Simon, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap. Pentru că nu îşi permit absorbante speciale, mulţi vârstnici fac infecţii severe şi răni pe piele.
Tratamentul adecvat reduce internările
Reprezentanţii celor două asociaţii susţin că aceste absorbante ar trebui incluse în serviciile oferite la domiciliu, care, la rândul lor, ar avea nevoie de o mai bună finanţare. „Mulţi pacienţi încep să se izoleze de prieteni şi chiar de familie. Aceşti oameni chiar necesită ajutor social. Doar printr-un tratament adecvat pot fi prevenite complicaţiile şi reduse internările în spital”, afirmă medicul Ionel Sinescu, şeful Centrului de Chirurgie Urologică de la Fundeni.
Absorbantele pentru cei care suferă de incontinenţă urinară sunt rambursate de stat în ţări mai dezvoltate cum sunt Germania, Suedia, Norvegia. „Pentru a preveni totuşi risipa, aceste ţări au introdus coplata. În funcţie de severitatea bolii, medicii decid câte absorbante