Arestările suspecte operate de autorităţile moldovene în rândul protestatarilor şi jurnaliştilor au generat critici ale diplomaţilor străini acreditaţi la Chişinău. Sursa: Reuters
Ambasadorul american, Asif Chaudhry, şi-a exprimat îngrijorarea privind acţiunile poliţiei după reluarea paşnică a manifestaţiilor şi reţinerea jurnaliştilor şi a studenţilor fără motive întemeiate, relatează agenţia Infotag. Diplomatul a apreciat, într-un interviu acordat sursei citate, că a transmis preocuparea sa şi preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin.
„Suntem îngrijoraţi, în special, de reţinerea jurnaliştilor şi a studenţilor, efectuată fără motive aparente. La fel ne îngrijorează presiunile asupra profesorilor pentru a preveni participarea studenţilor la demonstraţii”, a subliniat Chaudhry. Ambasadorul a precizat că a primit plângeri directe de la jurnalişti care au semnalat astfel intimidările la care au fost supuşi. „Am văzut reportaje televizate despre cazuri când jurnaliştii şi studenţii au fost reţinuţi şi bătuţi. Astfel de cazuri, precum şi intimidarea jurnaliştilor sau a oricăror altor cetăţeni, nu trebuie să aibă loc într-o democraţie”, a subliniat acesta, adăugând că a făcut, de asemenea, apel la o transparenţă desă ârşită privind rezultatele scrutinului din 5 aprilie.
Într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe a reafirmat, la sfârşitul săptămânii trecute sprijinul UE, şi în special al Franţei, faţă de Ro mânia, criticată de Chişinău pentru presupusa implicare în protestele violente de marţi.
Voronin cheamă UE la „faţa locului”
Într-o nouă încercare de a-şi reface imaginea şifonată pe plan extern, liderul comunist moldovean a cerut, sâmbătă, blocului comunitar să trimită o misiune la Chişinău pentru a constata situaţia „la faţa locului”. Într-o convorbire telefonică