Roland Vasilevici, fost colonel de Securitate la Timişoara, cel care se ocupa de Culte şi recruta informatori din rândul preoţilor, şi-a găsit “vocaţia” de scriitor imediat după Revoluţie. A fost printre primii oameni “grei” ai fostului aparat de represiune al lui Ceauşescu care a început să vorbească. Şi a spus destule despre tovarăşii săi securişti şi metodele lor de operare. A vorbit şi despre Revoluţie, despre acţiunile trupelor speciale USLA.
De pildă, în martie 1995, la un post de televiziune din Timişoara, TVT 89, a prezentat detaliat aparatul represiv numit Securitate. Fostul lui şef, Radu Tinu, fost comandant al Securităţii Timiş, a intrat peste el în studioul TV şi a încercat să-l reducă la tăcere, începând să-l ridiculizeze. Pe aceste teme, Vasilevici a scris şi o serie de articole în revista “Timişoara”, ajungând chiar la concluzia că SRI foloseşte (la mijlocul anilor 90) metode securistice. Cărţile sale sunt un fel de romane pseudo-poliţiste, înţesate de informaţii despre Securitate. “Piramida umbrelor”, scoasă la editura de Vest în 1991, este poate cea mai cunoscută dintre ele. În capitolul II al volumului, la pagina 39, autorul dedică o pagină viorilor “rare” de la Reghin care, spune el, intrau într-o reţea de valorificare a unicatelor, ce îşi avea punctele terminus şi sediile de bază prin Italia şi Franţa.
Citatul incriminator
aaPrintr-o reţea de valorificare a unicatelor, ce îşi avea punctele terminus şi sediile de bază prin Italia şi Franţa s-a facilitat ,,scoaterea,, din ţară pe căi, chipurile ”clandestine”, canale aflate sub controlul strict al Securităţii, a unor viori rare care s-au vândut la nişte preţuri fabuloase, la diverse licitaţii mai puţin zgomotoase sau pe sub ,,mână,, motivându-se că se solicită o discreţie totală, fiindcă ,,bijuteriile din lemn,, sunt sustrase din patrimonial naţional al României. Se susţinea că in