• "Teoretic, in cel mult 60 de zile ar trebui ca aceste bauturi alcoolice sa dispara de pe piata, insa cel mai realist termen cred ca va fi 8 aprilie 2010, cand va expira termenul de valabilitate a bauturilor fermentate linistit produse pana la 8 aprilie 2009", spune Magneriu Jalba, director executiv adjunct al DADR Iasi
In scurt timp, iesenii nu vor mai putea cumpara din magazin posircile cu pretentii de vin, dar care nu au nici o legatura cu strugurii si care le puteau pune sanatatea in pericol. La inceputul acestei luni, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a emis un ordin prin care se interzice producerea bauturilor alcoolice care contin indulcitori, amidon si coloranti artificiali si care faceau concurenta neloiala vinurilor naturale. Potrivit ordinului, incepand cu 8 aprilie, firmele care au licenta de producere a bauturilor fermentate linistit au la dispozitie 30 de zile pentru a lichida din stoc astfel de bauturi. Conform normativelor, produsele mai au voie pe rafturile magazinelor pana la vanzarea completa. "Cunoscute sub numele de bauturi fermentate linistit, acestea vor disparea in sfarsit de pe rafturile magazinelor, lasand locul produselor naturale. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a semnat pe 31 martie 2009 ordinul prin care sunt excluse producerea si comercializarea bauturilor fermentate linistit", a declarat Magneriu Jalba, director executiv adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Conform ordinului, au fost acceptate la producere bauturi cum ar fi cidrul de mere si de pere, hidromelul, care se face din miere de albine, si bauturile alcoolice bazate pe suc de fructe. Dupa cum spune reprezentantul DADR Iasi, in judet doar o singura firma are licenta de producere a bauturilor fermentate linistit. "Firma respectiva nu mai are astfel de bauturi pe stoc, dar la nivel national inca sunt multe firm