Consiliul Europei a solicitat Italiei modificarea radicală a politicilor faţă de imigranţi, care "marginalizează minoritatea romă", prin vocea comisarului pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg.
Acesta a realizat un memoriu în care arăta că măsurilor dure anti-romi li se adaugă atitudinea oficialilor italieni, care s-au poziţionat oficial împotriva romilor, amplificând atitudinea xenofobă a italienilor faţă de imigranţi în general.
Documentul a fost trimis la scurt timp după o vizită a comisarului în Italia, de unde a relatat despre condiţiile foarte grele în care trăiesc romii în taberele lor şi tratamentele dure la care sunt supuşi.
"Declaraţiile politicienilor au încurajat xenofobia italiană" Mediul ostil faţă de grupurile sociale minoritare, vulnerabile, a fost întreţinut de declaraţiile liderilor unor partide politice, observă comisarul.
Reprezentanţii comunităţii rome consideră că lipsa de reacţie din partea unor lideri importanţi ai Italiei, care ar fi trebuit să sancţioneze sau, cel puţin, să tempereze aceste afirmaţii, a încurajat violenţele îndreptate împotriva imigranţilor. "Comisarul este serios îngrijorat în legătură cu pregătirea unor măsuri legislative severe, care ar trebui să asigure protecţia socială, cu efecte negative asupra tuturor imigranţilor, inclusiv cei europeni". Hammarberg a catalogat măsurile guvernamentale luate în favoarea minorităţilor ca fiind "soluţii ineficiente la o problemă care necesită reforme urgente". "Deşi au fost făcute unele eforturi, există motive serioase de preocupare în legătură cu situaţia romilor, politica şi practicile în domeniul migraţiei, nefiind respectate măsurile interimare cerute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)", se arată în raportul CoE despre situaţia din Italia. Printre soluţiile propuse de Comisarul pentru Drepturile Omului se numără o mai bună repr