Sebastian Burduja este unul dintre cei care au dorinţa şi determinarea să schimbe lucrurile în bine. Absolvent Standford, românul urmează acum un program special de masterat dublu, un MBA la Harvard Business School şi un program de masterat in Public Policies la Harvard Kennedy School of Government. Recent, a fost acceptat pentru o poziţie în cadrul Naţiunilor Unite, la Comisia Economică pentru Europa (UNECE).
În opinia acestuia, este important ca studenţii români din străinătate să revină în ţară, întrucât sunt un "rezervor de talent" pe care România nu trebuie să-l piardă.
Experienţa academică peste Ocean l-a determinat să creeze o Ligă a Studentilor Români din Străinătate, cu scopul de a sprijini tinerii români să dobândească o educaţie la cel mai înalt nivel şi să se integreze mai uşor în alte ţări. Organizaţia are peste 1.500 de membri, din Italia, Marea Britanie, SUA, Israel sau Australia.
Oportunitatea de a studia la Standford şi Harvard i-au permis lui Sebastian Burduja să efectueze stagii de practică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Divizia NATO, la Washington, în cadrul National Endowment for Democracy, şi ulterior să lucreze alături de Larry Diamond, un apreciat analist politic.
Liviana Mustafa: Cum a început drumul tău în Statele Unite, decizia de a merge la Stanford şi cum s-a desfăşurat procesul de admitere la Harvard?
Constantin Brancuşi spunea: „Să vezi până departe este una, să mergi până departe este alta”. Drumul meu spre Statele Unite a început de la credinţa personală că pot şi trebuie să le fac pe amândouă: să merg până departe, inclusiv în sens propriu, şi prin continuarea studiilor mele în străinătate, să-mi lărgesc orizonturile şi să văd cu adevărat până departe.
Sunt convins că în anumite domenii, cum ar fi medicina, matematica sau informatica, ex