La fiecare 40 de secunde, o persoana se sinucide in lume. In total, cel putin 1 milion de persoane comit acest act in fiecare an, arata un studiu publicat in revista medicala The Lancet, citat de AFP. Este a zecea cauza de mortalitate mondiala, cu 1,5% din totalul deceselor.
China detine un record nefericit, totalizand 30% din cazurile de sinucidere. Fenomenul ia o amploare alarmanta in statele fostei Uniuni Sovietice.
Alte fapte prezentate in studiu:
In Europa, rata sinuciderilor este mai ridicata in tarile nordice.In tarile dezvoltate, numarul barbatilor care se sinucid este de doua ori mai mare decat cel al femeilor; diferenta tinde sa se mareasca in viitor.In China insa, numarul femeilor care se sinucid este mai mare decat cel al barbatilor.Persoanele in varsta sunt cele mai afectate.Totusi, in ultima jumatate de veac, procentul tentativelor de sinucidere a crescut si in randul tinerilor.Rata sinuciderilor atinge un maxim in cursul primaverii, in special in randul populatiei masculine.Persoanele nascute primavara sau la inceputul verii prezinta un risc crescut de sinucidere, mai ales daca sunt femei.Populatiile indigene, cum ar fi aborigenii din Australia, inregistreaza o rata a sinuciderilor mai ridicata; cauzele ar putea fi marginalizarea sociala si un nivel crescut al alcoolismului.Numarul sinucigasilor someri este mult mai mare decat al sinucigasilor care au un loc de munca.Anumite profesii sporesc riscul; exemplu: profesiile medicale sau paramedicale, care permit un acces facil la medicamente. Cel mai mare risc il prezinta anestezistii.Barbatii apeleaza de cele mai multe ori la metode violente (spanzurare, impuscare).Femeile prefera metode mai putin "invazive", cum ar fi otravirea.In SUA, armele de foc sunt principalul instrument de suicid. In zonele rurale din tarile in dezvoltare, ingestia pesticidelor este principala metoda uti