Evenimentele declansate in Republica Moldova la 7 aprilie au inceput ca o "manifestatie pasnica", dar ce s-a intamplat ulterior a fost o "provocare crasa", iar tinerii protestatari nu au dispus "din pacate - de niste organizatori care sa-i conduca si sa le coordoneze actiunile", afirma generalul maior Anton Gamurari, din cadrul politiei moldovene, intervievat de ziarul Timpul.md.
"'Tinerii au fost contactati prin internet ca sa se adune, fara sa li se precizeze cu ce scop anume. Banuiesc ca aceasta comanda a fost data de Serviciul de Informatie si Securitate", care controleaza "pulsul informational in Republica si dispune de aparatura respectiva", a continuat generalul.
"'Motivul declansarii manifestatiei a fost fraudarea alegerilor. La un moment dat, comunistii aveau peste 60% din voturi. Si atunci s-au speriat, iar pe presedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugen Stirbu, l-a apucat durerea de inima. S-a creat o situatie paradoxala: Partidul comunistilor PCRM dispunea de 70-80 de mandate, iar partidele din opozitie de 41. Rezulta ca Parlamentul este constituit nu din 101 deputati, ci din peste 120. Comunistii aveau nevoie de doua zile ca sa musamalizeze lucrurile. Doar au votat si cei morti, si cei plecati peste hotare, si cetateni localnici cu multiple fise de insotire (echivalentul cartii de alegator). Astfel au aparut sute de mii de voturi in plus."
"Ca sa ascunda fraudarea alegerilor trebuia intreprins ceva. Si atunci au apasat butonul, au adunat tineretul si le-au ordonat Inainte! Dintr-o data, in fruntea lor au aparut grupuri de baieti bine instruiti. Tot tineri, ca si cei din piata, dar tunsi scurt, cu tinuta sportiva, care i-au provovat pe ceilalti: Haideti la presedintie, la Parlament! In afara de aceasta, de unde au luat pietre? Imi amintesc ca, in 10 noienbrie 1989, cand a fost atacat MAI, erau aduse camioane intregi