Paştele, sau sărbătoarea învierii lui Iisus Hristos, reprezintă cea mai importantă zi pentru creştinătate. De generaţii întregi, ne primenim casele, ne luăm haine noi, vopsim ouăle, facem friptură de miel, mergem la Slujba de Înviere şi ne salutăm cu „Hristos a Înviat!”. Unele tradiţii s-au schimbat, altele s-au adaptat. Evz.ro vă propune o călătorie în câteva destinaţii ale lumii pentru a descoperi tradiţii interesante, amuzante sau de-a dreptul ciudate din această perioadă.
România. În unele părţi ale ţării, dimineaţa se pun într-un ibric apa rece, un ou roşu şi o monedă. Dacă te speli pe faţă cu această apă, vei avea un an îmbelşugat, vei fi rumen în obraji ca oul şi tare ca banul. În Transilvania, tinerii le stropesc pe fetele care le ies în cale cu apă rece sau cu parfum.
Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte sunt: drobul şi friptura de miel, brânza proaspătă de oaie, salata cu ceapã verde şi ridichi şi pasca.
Argentina. În partea de nord a ţării, se organizează un carnaval- participanţii poartă poncho-uri şi pălării şi beau două tipuri de băuturi - aloja şi chicha- pentru a alunga spiritele rele. În Sâmbăta Mare, femeile, îmbracate în cămăşi largi, poncho-uri viu colorate şi purtând pălării albe, interpretează cântece populare şi dansează în onoarea lui Pukllay- zeitatea în cinstea căreia se organizează întregul carnaval. Finalul evenimentului este marcat de sacrificarea unei oi.
Brazilia. La începutul Săptămânii Mari, se organizează o ceremonie de binecuvantare a ramurilor de palmier, care sunt împletite în cruci, steaguri şi litere. Un grup de oameni merg pe străzi, purtând statuete reprezentându-i pe Fecioara Maria şi Iisus Hristos. În această perioadă, fiecare musafir care trece pragul unei case este servit cu o mâncare tradiţională denumită pacoca.
Finlanda. Copii