Situaţia actuală, în care arhitectura reţelelor de transport al gazelor naturale este redesenată din cauza crizei, este cel mai bun moment în care România să încerce să scape de companiile intermediare care importă gaze în ţara noastră şi să treacă la contracte directe cu Gazprom.
"Cele mai mari şanse pentru realizarea de contracte directe de furnizare de gaze ale unor companii din România le au Distrigaz Sud şi E.ON Gaz iar aceste contracte să fie integrate în contractele-cadru la nivel de grup ale Gaz de France şi E.ON Ruhrgas", ne-au precizat surse din piaţă. De altfel, Vladimir Putin, premierul Rusiei a vorbit de două ori în timpul crizei gazelor din ianuarie cu preşedintele Traian Băsescu, şi a spus că Rusia este gata să aibă contracte directe.
"Preşedintele României, în discuţia cu mine a pus această întrebare. Suntem dispuşi să intrăm în relaţii directe cu companiile statale", a spus Putin în ianuarie. România importă în acest moment gaze prin WIEE, care are acţionari Wintershall (Germania) şi Gazprom şi Conef. România importă anual circa 30%-35% din consumul total de 18 miliarde de metri cubi pe an. Importurile sunt cu 10% mai scumpe din cauza intermediarilor, aprecia anul trecut fostul ministru al economiei şi finanţelor Varujan Vosganian.
GAZ DE FRANCE VREA SĂ SE CONECTEZE CU RUŞII
Ceea ce pierde pe de o parte, Rusia câştigă pe alta în războiul conductelor.
După ce Ucraina şi Uniunea Europeană s-au înţeles în urmă cu trei săptămâni pentru un împrumut de 2,5 miliarde de dolari pentru ca partea ucrainiană să modernizeze conductele de tranzit, Rusia a anunţat că partenerii Nord Stream au început discuţiile pentru invitarea Gaz de France la realizarea gazoductului care subtraversează Marea Baltică.
La data de 23 martie, Uniunea Europeană a decis să împrumute Naftogaz, compania naţională ucraini