În timp ce unii caută locuri exotice şi hoteluri luxoase, jurnalista Mihaela Onofrei alege să-şi petreacă vacanţa la Tiraspol, pentru cafeaua delicioasă şi plimbările pe Aleea Albastră, părculeţul de pe malul Nistrului.
„Am fost în concediu la Tiraspol!”, „Da?! Şi ce mai e pe-acolo?” „E mai frumos decât în Bucureşti!”. Aşa le povesteşte Mihaela Onofrei colegilor de la Radio Lynx, din Bucureşti, unde este reporter special, despre oraşul din stânga Nistrului. Mihaela a învăţat să citească povestea adevărată a oamenilor care poartă războiul în suflet ca pe-o boală, dar care nu s-au oprit din trăit. Fiecare călătorie în Tiraspol înseamnă revederea prietenilor, apoi misiunea de serviciu şi, ascunsă tainic în inima ei, dorinţa de „a-şi reîntâlni tinereţea”.
Un oraş pe care cei mai mulţi dintre noi l-au văzut doar în ştirile despre război, despre Ilie Ilaşcu sau despre separatism, de fiecare dată presărate de prejudecăţi. Pentru iubirea pe care o poartă în suflet pentru oraşul vitregit, Tiraspolul o să-i rămână veşnic dator Mihaelei cu o tinereţe.
Un drum de 30 de euro
Viaţa dublă, de transnistreană adoptată şi bucureşteancă neadaptată, Mihaela o ascunde în hainele fără culoare. Firea veselă şi-o dă însă de gol prin râsul molipsitor, de copil, şi ochii mici care dau roată prin jur, cercetând orice mişcare. Are 39 de ani şi merge în Transnistria încă din timpul războiului din 1992, când era corespondent. A făcut o pauză de 13 ani şi din 2005 încoace face vizite regulate, de mai multe ori pe an. Limba rusă a învăţat-o în şcoală şi cu prilejul călătoriilor.
De fiecare dată, Mihaela Onofrei aduce acasă o poveste diferită faţă de ce s-a mai spus despre Tiraspol şi oamenii de acolo. Pentru ea, oraşul se lasă dezbrăcat de secretele vieţii normale.
Drumul până în locul de vacanţă o costă cam 30 de euro. Cân