În primul trimestru din 2009, preţurile parcelelor intravilane au scăzut cu procente cuprinse între 9% şi 63%. Proprietarii care au pretenţii exorbitante, de ordinul miilor de euro pentru un metru pătrat, încep să fie ignoraţi de agenţii imobiliari locali. Suceava este primul oraş în topul ieftinirilor înregistrate în perioada ianuarie – aprilie 2009. Preţul maxim al unui metru pătrat de teren era la începutul anului 2.000 de euro.
„Această sumă era cerută doar de un număr nesemnificativ de clienţi, iar noi, ca agenţie imobiliară, am considerat mult prea exagerată oferta şi nu am inclus-o în portofoliul nostru”, spune Mihai Olimpiu, administrator al agenţiei imobiliare sucevene Imostar.
Parcelele în discuţie au suprafeţe de aproximativ 1.000 de metri pătraţi şi sunt situate în zona ultracentrală. În zonele adiacente centrului comercial al Sucevei, preţul mediu era la începutul anului 600 de euro pe metru pătrat, iar acum este 425 de euro.
Preţurile revin la normal
Oradea este pe locul 2 în topul scăderilor de preţ. Costul terenurilor semicentrale s-a înjumătăţit de la începutul anului.
„Diminuarea drastică a preţurilor terenurilor reflectă cât de iraţionale au fost ele anul trecut. Costurile au urcat fulminant din cauza speculanţilor imobiliari, pentru că acesta era segmentul pieţei care aducea cele mai mari şi mai rapide câştiguri. Pe cât de mare a fost creşterea, pe atât de mare este şi diminuarea din prezent”, spune Delia Szabo, manager al agenţiei imobiliare orădene Cardell.
Şi în Galaţi preţurile au scăzut cu 42% faţă de începutul anului, cu toate că în oraşul de pe Dunăre oferta este limitată de factori naturali. „Galaţiul se află la confluenţa a trei mari cursuri de apă, fapt care limitează patrimoniul terestru”, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partener în cadrul Centru