Săptămâna Luminată se încheie cu două mari sărbători: astăzi ortodocşii şi catolicii îl celebrează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, iar mâine este Izvorul Tămăduirii pentru Biserica Ortodoxă.
Marele Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, s-a născut într-o familie înstărită din Capadochia (Asia Mică), în secolul al III-lea. Pentru că a îndrăznit să-şi mărturisească credinţa în Hristos pe vremea împăratului păgân Diocleţian a fost supus unor chinuri groaznice. Pe 23 aprilie 304, la Roma, Sfântul Gheorghe a fost decapitat.
Aproape un milion de români îşi aniversează onomastica astăzi. Dintre cele 963.612 de persoane, majoritatea sunt bărbaţi (aproape 780.000) care răspund la nume precum Gheorghe/Ghiorghe, George sau Gheorghiţă/ Ghiorghiţă. Cele mai multe dintre femeile sărbătorite sunt botezate Georgeta, Gheorghiţa/ Ghiorghiţa, Geta şi Ghiţa.
Mâine se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, „izvorul dumnezeirii”. Sărbătoarea datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin şi face referire la vindecarea unui orb, care şi-a udat faţa cu apa unui izvor situat într-o pădure de lângă Constantinopol. În toate bisericile şi mănăstirile se face slujba de sfinţire a apei, agheasma mică.