Orezul este ingredientul de bază în bucătăria japoneză, chineză şi, în general, în aproape toate bucătăriile asiatice. Sănătoase şi extrem de uşor de gătit, preparatele culinare pe bază de orez sunt din ce în ce mai mult agreate şi de europeni Orezul este o plantă din familia gramineelor, cu tulpina dreaptă, cu frunze liniare alungite, cu spice mici. Creşte numai cultivată pe terenuri umede. Este un aliment important şi se pare că a fost pentru prima dată cultivat în China în urmă cu 5.000 de ani, apoi a ajuns în Asia de S-E, planta fiind atestată în India cu 1.500 de ani înainte de Hristos.
Din China a "călătorit" în Grecia Antică, din Persia în Delta Nilului, orezul ajungând peste tot în lume. În anul 1.700, el reprezenta una dintre cele mai importante culturi pentru coloniile britanice, iar America exporta peste 200 de tone în Anglia. Cultivarea lui necesită terenuri speciale şi extrem de multă muncă, dar, cu toate acestea, orezul este alimentul de bază în ţări precum India, China sau Japonia.
Acest ingredient este o sursă importantă de vitamina B, fier, magneziu, potasiu etc., important este conţinutul de amidon, care face din micul bob alb, atunci când nu este decorticat, un aliment extrem de important.
NUTRITIV
Culoarea orezului este dată de învelişul exterior care deţine şi cea mai importantă parte a valorii sale nutritive. Când este decorticat îşi pierde mult din valorile nutritive, iar rezultatul este un orez alb, cu un nivel ridicat de energie, dar cu valori reduse ale micronutrienţilor. Acesta este şi motivul pentru care el trebuie consumat împreună cu alte alimente, pentru că organismul nostru are nevoie de un regim echilibrat.
MODALITĂŢI DE PREPARARE
În Asia cel mai consumat este orezul alb. După decorticare, este pus la înmuiat, apoi la fiert, se lasă puţin la zvântat şi se poate mânca. Metodele d