Mulţi părinţi se plâng de faptul că odraslele le influenţează negativ viaţa conjugală. Deseori, copiii joacă un rol decisiv în izbucnirea unor conflicte între adulţi.
În urma unui studiu desfăşurat timp de opt ani asupra vieţii de familie a 218 cupluri, specialiştii au constatat, în 90% dintre cazuri, o diminuare în timp a armoniei conjugale, care a început să se instaleze după naşterea primului copil. Fenomenul a fost înregistrat şi în cazul familiilor fără copii, dar cu o intensitate mai scăzută.
Apariţia unui urmaş accelerează alterarea relaţiilor dintre părinţi, mai ales în perioada de după naştere, în care aceştia ar trebui să se acomodeze cu noul lor statut social. Un alt studiu, realizat în anul 2006 asupra a 13.000 de subiecţi, a stabilit că în rândul persoanelor care aveau copii s-au înregistrat mai multe cazuri de depresie decât printre cei care nu aveau urmaşi.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că fenomenul se datorează, în mare parte, modernizării societăţii. În prezent, adulţii nu mai sunt ajutaţi de copii la fel de mult la treburile casnice cum se întâmpla cu câteva generaţii în urmă. Există şi câteva coordonate ce pot influenţa rolul copiilor în viaţa conjugală a părinţilor.
Astfel, partenerii cuplurilor care au trăit mult timp împreună înainte de căsătorie întâmpină mai multe probleme după naşterea unui copil decât cei care au trăit separat până la mariaj. În rândul celor care fac parte din prima categorie se înregistrează mult mai des violenţe conjugale şi divorţuri decât în cazul celorlalţi.
Există însă şi familii ai căror membri au declarat că relaţia lor a devenit mai puternică după naşterea primului copil.
Mulţi părinţi se plâng de faptul că odraslele le influenţează negativ viaţa conjugală. Deseori, copiii joacă un rol decisiv în izbucnirea unor conflicte între adulţi.
@