În corpul nostru există 20-30 miligrame de iod, dar aproape trei sferturi din această cantitate se află în glanda tiroidă. Ca factor de nutriţie, iodul contribuie la buna funcţionare a metabolismului şi a glandei tiroide. Dereglarea glandei tiroide afectează şi alte organe, precum ficatul, rinichii şi muşchii. Cum se manifestă carenţa iodului în organism? La adulţi, lipsa iodului afectează grav facultăţile mentale, iar la copii s-au constatat deficienţe în formarea sistemului osos. De asemenea, la femeile însărcinate, lipsa de iod creşte riscul de avort spontan sau de a naşte copii cu tulburări psihice. Unele persoane obeze, care urmează tot felul de diete, nu slăbesc din cauza lipsei de iod.
Un supliment aflat la îndemână este sarea iodată. Pentru adulţi, doza optimă este de 150-200 micrograme pe zi. În schimb, pentru locuitorii din zonele care au un sol sărac în iod, doza necesară ajunge la 300 micrograme pe zi.
Alte surse de iod recomandate sunt peştele oceanic, algele marine, plante precum lăcrămioarele, scoruşul negru, scaietele popii, sosul de iod, dar şi legume precum spanacul, soia şi muştarul, creveţii, ceapa, cartofii şi unele fructe (mere, struguri şi nuci). Un ceai de lăcrămioare poate înlocui orice medicament pe bază de iod, iar scoruşul negru e un remediu pentru anemici şi reumatici.
Sosul de iod e bun pentru salate. Pentru prepararea acestui tonic avem nevoie de un pahar de alge uscate, 600 ml de apă clocotită, zece cepe de mărime potrivită, trei linguri de seminţe de coriandru, cinci-şase boabe de piper alb şi două-trei cuişoare.
Algele se pun în apa clocotită până se hidratează; ceapa tăiată mărunt şi condimentele măcinate prin râşniţă se adaugă în vasul cu alge. Deasupra se toarnă 100-150 ml de ulei presat la rece. Sosul se pune la frigider şi după 24 de ore poate fi consumat; în salatele cu z