Tinerii vor să reînvie tot ce este autentic pentru a da valoare locului. Jocurile populare şi cântecele sunt doar câteva dintre obiceiurile pe care copii, din Văliug încearcă să le readucă în prim planul zilelor noastre.
Elevii din acest sat de vacanţă au simţit că tradiţia este pusă sub un mare semn de întrebare. Astăzi ei sunt în satul Măru pentru a prezenta un program artistic bazat pe cee ce este popular. Coordonaţi de directorul şcolii ei au demarat un proiect. S-a realizat un parteneriat cu şcoala din Măru, acolo se pune puternic accentul pe autentic, dar şi cu Fărliugul, localitate în care tradiţia se împleteşte cu noul.
„La noi, la Văliug, nu se mai poate vorbi de tradiţie. Nu mai avem obiecte vechi în sat, toate au fost vândute peste hotare. Copii trebuie să ştie care le sunt originile. Nici măcar costume populare nu au avut. Dar s-a cooperat bine şi cu părinţii şi cu micuţii care au fost receptivi”, a spus Simona Lance, directorul şcolii din Văliug.
Prin proiectul „Cultură şi tradiţie în zona de munte a Banatului Montan” se pune accent pe cultură.
„Ne place ceea ce facem. Este interesant să ştim cum au trăit strămoşii noştri, ce au făcut. Chiar nu ştiam mare lucru despre viaţa lor. Trebuie să lăsăm kitsh-urile la o parte”, a spus Gabriel Gheju, elev în clasa a V-a.
Vocea străzii
Am învăţat să jucăm. Noi nu ştiam, cu toate că am crescut la sat.
Valentina Helfer, elevă
Poeziile în grai bănăţean sunt foarte simpatice. A fost mai greu până când am învăţat.
Robert Krischer, elev
Tot în cadrul acestui proiect vrem să deschidem un muzeu.
Somina Lance, directorul şcolii din Văliug