Masuri pentru prevenirea aparitiei virusului de gripa porcina Autoritatea Nationala Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a stabilit un set de zece masuri pentru prevenirea aparitiei virusului de gripa porcina, printre care intensificarea masurilor de biosecuritate in exploatatiile comerciale si in gospodariile populatiei. Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat, ieri, dupa intrunirea Comitetului de monitorizare, ca in urma aparitiei focarului de febra porcina in Mexic s-a stabilit recomandarea unui set de masuri care sa duca la prevenirea raspandirii virusului si in Romania. Setul de masuri prevede asigurarea monitorizarii permanente a actiunilor ce fac obiectul sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje, asigurarea controlului preventiv pentru transporturile cu animale vii in Punctele de Inspectie la Frontiera (PIF), precum si informarea si obligarea agentilor economici, implicati in lantul alimentar, sa instituie masurile preventive epidemiologice necesare diminuarii pana la eliminarea pericolului contaminarii personalului sau a produselor. Marian Zlotea a precizat ca, din informatiile primite, Mexicul nu a avut comert direct cu Romania de animale vii. Totodata, reprezentantii ANSVSA au precizat ca virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne sau produse din carne, ci doar pe cale aerogena, de la animal la om sau de la om la om. Guvernul va aproba, in sedinta de astazi, un plan de masuri pentru prevenirea gripei porcine, in acest moment toate institutiile responsabile aplicand masurile recomandate de Comisia Europeana, a declarat, ieri, ministrul de Interne, Dan Nica. Acesta a precizat ca au fost luate masurile propuse de Ministerul Sanatatii, precizand ca, de ieri dimineata, toate institutiile aplica aceste masuri pentru a preintampina aparitia virusului in Romania.
La randul sau, ministrul S