O alimentație bogată în fructe închise la culoare previne degradarea prematură a creierului.Procesele cognitive legate de memorie şi de atenţia distributivă se degradează cu trecerea timpului. În lipsa unei alimentaţii sănătoase, această degradare poate fi accelerată. Cum creierul este unul dintre cele mai afectate organe de acţiunea radicalilor liberi din atmosferă (gaze de eşapament, fum de ţigară), specialiştii recomandă o alimentaţie bogată în antioxidanţi (minerale şi vitamine), cu rol în combaterea substanţelor nocive.
Spanacul, una dintre cele mai bogate legume în vitamine şi în minerale, cu puternice efecte antioxidante, este un protector al creierului, combătând efectele suprasolicitării psihice. Pe zi, sunt recomandate câte două linguri cu frunze de spanac, sub formă de salată.
Afinele reduc efectele stresului
Importante surse de antioxidanţi sunt şi afinele. Acestea au efecte benefice asupra nivelului tensiunii arteriale şi protejează creierul de efectele stresului.
Indiferent de vârstă, consumaţi un pahar cu afine, proaspete sau uscate, pentru îmbunătăţirea memoriei şi vederii. La concurenţă cu afinele, fructele de cătină sunt bogate în vitamine şi în aminoacizi esenţiali, care împrospătează memoria.
Este bine să consumaţi fructele proaspete, însă pentru curele mai lungi, cum sunt cele de şase luni, se pot păstra fructele şi la congelator. Doza minimă este de cinci linguriţe, administrată de câte trei ori pe zi. Studiile recente efectuate de nutriţioniştii britanici au dovedit că fructele de cătină conţin o substanţă cu efecte euforice, însă fără efecte negative asupra sănătăţii.
Pentru menţinerea puterii de concentrare, consumaţi o salată de citrice, bogate în vitamina C, aminoacizi, minerale şi în carotenoizi. Puteţi adăuga şi 100 de grame de grâu încolţit. Iar pent