Soarele a răsărit parcă mai devreme astăzi. Lunea vine camionul cu mezeluri, carne sau ouă la alimentara din faţa blocului. E doar ora 8:00, dar vreo 30 de pensionari s-au aşezat deja preventiv la coadă. Nimeni nu mai întreabă ce se dă. Sunt doar zvonuri. Toată lumea aşteaptă. Poate va fi o surpriză plăcută. Poate nu va fi nimic.
Frigiderele sunt goale după duminica ce tocmai a trecut. Românii ortodocşi i-au sărbătorit pe Florin şi pe Florica. Au cântat "La mulţi ani cu să-nă-ta-te / să vă dea via-ţa tot ce do-riţi / zile se-ni-ne şi fe-ri-ci-re / la-a mulţi ani, să tră-iţi!". Sărbătoriţii au împărţit bomboane de ciocolată umplute cu făină arsă şi cacao în faţa blocului, la curăţenia de primăvară pentru care şi în duminica Floriilor s-au trezit mai devreme. Bărbaţii au săpat spaţiul verde, femeile au strâns gunoaiele din iarba abia crescută, iar copiii au fost chemaţi în curtea şcolii să planteze zambile şi albăstrele.
Deşi în calendarul ortodox stă scris cu litere roşii "Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruinţă; Sf. Mc. Valerie (Denie), (Dezlegare la peşte) - Duminica a VI-a din Post (a Floriilor - Stâlpărilor)" în dreptul datei de 23 aprilie 1989, copiii au făcut muncă patriotică şi în a doua parte a zilei, când au strâns sticle şi borcane, pentru norma trimestrială de colectare a deşeurilor reciclabile. Au adunat şi ziarele vechi de prin casă şi le-au legat bine cu sfoară. Întâiul de Mai trebuie întâmpinat cum se cuvine. E primăvară. Toţi fac muncă voluntară.
E călduţ şi soare-afară, iar un vânticel timid le dă tuturor fiori pe şira spinării, din când în când, fără ca cineva să simtă în adierea postiernatică vântul schimbării. E doar săptămâna de dinaintea minunatului Întâi de Mai pentru oamenii muncii de pe întreg Mapamondul. Dar pentru românii ortodocşi e săptămâna de dinaintea Paş