Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă pentru pandemie la cinci, dintr-un maximum de şase. Aceasta înseamnă că guvernele lumii trebuie să acorde atenţie sporită virusului şi să propună programe împotriva răspândirii acestuia. Potrivit preşedintelui instituţiei numite, Margaret Chan, gripa porcină este un risc iminent pentru planetă. Aceasta a ţinut însă să sublinieze că lumea a învăţat din greşelile trecutului, astfel încât este "mai bine pregătită decât oricând în istorie" pentru a face faţă unei eventuale pandemii.
Reuniune de urgenţă la Luxemburg
Miniştrii Sănătăţii din statele membre ale Uniunii Europene vor participa, astăzi, la o întâlnire de urgenţă la Luxemburg, pentru a discuta despre măsurile necesare pentru a preveni extinderea virusului gripei porcine. Ministrul Ion Bazac va prezenta strategia autorităţilor române în cazul unei eventuale pandemii de gripă porcină.
Printre statele UE care au anunţat măsuri în acest sens se numără: Grecia, Irlanda, Italia, Cehia, Danemarca, Franţa, Suedia, Germania, Spania şi Marea Britanie.
Primul caz a fost identificat în provincia Veracruz, unde se află o imensă fermă de porci a unui afacerist american. Gripa s-a răspândit în restul continentului nord-american şi în mai ţări de pe Glob, mai puţin din Africa, purtată de persoane care au efectuat călătorii în Mexic.
În Mexic, peste 150 de persoane şi-au pierdut deja viaţa, iar alte circa 2.500 de cazuri sunt investigate.
Copilul care a murit din cauza gripei porcine în Houston, Texas, era cetăţean mexican, şi fusese adus în Statele Unite pentru a primi îngrijiri medicale.
În Olanda, a fost confirmat astăzi primul caz de infectare cu virusul acestei gripe.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:55
CITIŢI ŞI:
Gripa mexicană vine spre Rom