În urma cutremurului din 6 aprilie, majoritatea populaţiei din Aquila a rămas fără locuinţe. Din populaţia acestei regiuni peste 6% este reprezentată de bătrâni de peste 80 de ani. În urma dezastrului ce a cauzat moartea a peste 300 persoane, bătrânii italieni sunt ajutaţi de imigrantele românce pe care le angajaseră, înainte de seism, ca îngrijitoare.
Multe dintre acestea i-au salvat pe cei pentru care lucrau dintre dărâmături, iar bătrânii ar fi avut şanse mici de supravieţuire dacă ar fi locuit singuri.
Faptele de curaj şi de devotament ale româncelor îngrijitoare (it. "Badante") faţă de bătrânii italieni pentru care lucrau i-au impresionat pe câţiva jurnalişti italieni care au decis să realizeze un documentar despre acestea.
Prezentat de un grup de artişti şi reporteri, "Anra" şi "N.403" documentarul poartă numele de "Angeli" (n.r. "Îngeri") şi are ca subiect central povestea "îngerilor din est".
Realizatorii materialului relatează că îngrijitoarele sunt 24 de ore la dispoziţia bătrânilor şi au grijă de aceştia, în corturile pe care autorităţile le-au pus la dispoziţie. Fotoreporterul Francesco Alesi, co-fondatorul "Anra" a precizat, citat de Corriere della sera, că documentarul este realizat de un grup de prieteni, care s-au ocupat de toate aspectele producerii acestuia, de la partea jurnalistică, la montaj şi muzică. Acesta a mai precizat că în momentul în care au ajuns la Aquila "povestile s-au scris singure".
Dintre româncele care au fost intervievate, cu vârste între 30 şi 60 de ani, acestea au menţionat că în tabăra sinistraţilor foarte multe dintre cele care aveau grijă de bătrâni au rămas alături de aceştia. Unele dintre ele lucrau în Aquila de peste 7-8 ani, însă o româncă venise cu doar o săptămână înainte de producerea cutremurului.
CITIŢI