În ultimii ani, chirurgia cardiacă a trecut de la operaţiile pe cord deschis, cu mai multe complicaţii, la intervenţii considerate până nu demult de domeniul fantasticului: repararea inimii cu ajutorul roboţilor. Intervenţiile clasice pe cord, care presupun deschiderea toracelui, au un risc crescut de insucces medical, din cauza complicaţiilor care apar postoperator. Potrivit specialiştilor, aceste operaţii favorizează instalarea infecţiilor, oricât de sigure ar fi manevrele şi oricât de riguroasă ar fi îngrijirea postoperatorie a pacientului.
În plus, organismul resimte o astfel de intervenţie de amploare ca pe o agresiune şi reacţionează ca atare. Astfel, după o operaţie pe cord deschis se înregistrează în organism un răspuns inflamator (sindromul de răspuns inflamator).
Tăieturile mari favorizează infecţiile
Operaţiile monitorizate video sunt mai precise
Odată instalat acest sindrom, este foarte probabil să apară infecţiile, iar sistemul imunitar declanşează un atac organizat împotriva tuturor organelor vitale: inimă, creier, rinichi, tub digestiv. În cazurile grave, poate surveni moartea.
De aceea, chirurgii au creat noi metode de tratament, cu un grad de precizie mai mare, astfel încât să nu fie nevoie de tăieturi mari.
Operaţii cu roboţi da Vinci
Una dintre aceste metode, folosite la noi în ţară, este chirurgia robotică. Aceasta constă în utilizarea unor braţe robotizate, controlate de la distanţă de chirurg.
Sistemele robotice, cum este da Vinci, folosit în ţara noastră, sunt dotate cu camere video, care-i permit chirurgului să vadă tot ce se întâmplă în interiorul pacientului şi să manevreze cu cea mai mare precizie braţele dispozitivului.
Intervenţiile realizate cu ajutorul roboţilor costă în jur de 3.000 de euro.