Este una din cele mai bine studiate plante de leac din lume, fiind folosita in medicina de mai bine de 2500 de ani. Insusi numele ei arata ca este "cea care salveaza" bolnavii
Unde gasim si ce folosim de la salvie
La noi, salvia a fost aclimatizata inca din antichitate, crescand in toate zonele joase ale tarii. Cu toate acestea nu o vom putea culege din flora spontana, deoarece are o mare sensibilitate la ingheturile din timpul iernii si necesita ingrijiri speciale. Ca atare, se foloseste doar salvia cultivata, frunzele si partile aeriene inflorite, care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, avand un gust puternic aromatic si astringent.
Cum se prepara si cum se administreaza salvia
Pulberea
Se obtine prin macinare cat mai fina a frunzelor si a partilor aeriene cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi cate o jumatate lingurita rasa, pe stomacul gol.
Tinctura
Se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de salvie peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros. Se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate 1 lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei.
Uleiul de salvie
In jumatate de litru de ulei de masline extravirgin se pun 10 linguri de parti aeriene de salvie, uscate si maruntite. Se lasa amestecul la soare vreme de 2 saptamani, d