Actriţa Maia Morgenstern admiră cartea lui Vassilis Alexakis, „După Iisus Hristos”, care a stârnit reacţii violente din partea Bisericii, dar a câştigat şi Marele Premiu al Academiei Franceze în 2007.
„Nu cred în coincidenţă. Nu cred în întâmplare. Nu sunt mistică. Sunt carteziană. Mă contrazice viaţa printr-o coincidenţă stranie”, spune actriţa Maia Morgenstern, care a jucat miercuri seară în spectacolul interbalcanic „Cântecul fratelui mort”, la Naţional, după ce a recitat înainte din romanul „După Iisus Hristos”, la Institutul Francez.
„A descoperi nu înseamnă blasfemie”
„A fost o onoare să descopăr această carte, e un dar pe care mi l-a făcut viaţa. E o carte de curaj, de o verticalitate deosebită. Aflăm ce a fost înainte de Iisus Hristos, ce ne prefacem că uităm, ceea ce avem sau nu avem curajul să păstrăm. A descoperi nu înseamnă blasfemie”, mărturiseşte actriţa.
„E o carte de un curaj nebun. Existăm între nişte poli. A avea altă opinie, a descoperi, nu înseamnă a deveni iconoclast, înseamnă a înţelege lucrurile în juxtaspunerea lor, în desfăşurarea lor. Fiecare pagină a acestei cărţi îmi trezeşte o curiozitate care trimite spre filosofie, spre o zonă a psihologiei sociale, a transformărilor. Este curajul de a deschide istoria aşa. A cultiva istoria nu înseamnă să devii opac, să faci abstracţie de istoria culturii”, consideră Maia Morgenstern.
Ruptura din filosofia grecească şi creştinism
La Institutul Francez s-a petrecut aşadar o lectură deosebită: s-au citit fragmente din romanul „Dupa Iisus Hristos”, apărut la Editura Trei, lecturate în limba franceză de autorul cărţii, Vassilis Alexakis, şi în limba română de Maia Morgenstern. Cei doi au fost acompaniaţi de soprana Cleopatra David şi, la pian, de Oana Denisa Mihai.
Intriga din roman începe în Atena zilelor noastre.