Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, consideră că în România nu se face sport din lipsă de educaţie şi speră ca Ecaterina Andronescu să aloce mai multe ore de educaţie fizică în şcoli. Evenimentul zilei: Cum explicaţi faptul că, în ultimii ani, tot mai puţini copii se îndreaptă către sport?
Monica Iacob Ridzi: Cred că este şi o problemă legată de mentalitate, a părinţilor, în special, dar şi a profesorilor. De mici, copiii trebuie educaţi din toate punctele de vedere. Practicarea unui sport necesită o educaţie. Pe vremea când eu eram copil, părinţii mă încurajau să practic sport. Niciodată nu şi-au pus problema să nu merg la o oră de educaţie fizică, niciodată nu s-a pus problema să nu mă lase să alerg, să schiez, să patinez. Am făcut ce sport am dorit, m-au dirijat. Eu cred că părinţii au o mare responsabilitate.
Din păcate, în România, multe lucruri sunt necesare dacă vorbim de modul în care se efectuează orele de educaţie fizică acum, iar de sporturile de echipă nu mai vorbesc. Prea puţin au existat condiţii, poate tocmai de aceea vom continua construcţia de săli de sport. „Doamna ministru Andronescu să se gândească la sănătatea copiilor” Este normal să fie o oră de sport pe săptămână şi două după curs, în condiţiile în care multe licee nu le pot face?
Şi eu am pledat pentru minim 3 ore de educaţie fizică. Am fost raportor pe ”Rolul sportului în educaţie”. Recomandarea UE a fost să existe minim 3 ore de educaţie fizică. Sunt state UE care au 5 ore de educaţie fizică. Am speranţa că această greşeală se va corecta. Nu cred că dna ministru Andronescu poate să tolereze această situaţie şi să nu se gândească la sănătatea copiilor şi la faptul că existenţa unei singure ore pe săptămână le va face mult rău elevilor pe termen mediu şi lung. Majoritatea centrelor de pregătire sportivă sunt în paragină, iar în alte cazuri li