Primul motor de cautare de sine statator a fost ALIWEB (Archie Like Indexing for the Web), anuntat in anul 1993 de Martijn Koster si prezentat in 1994, chiar in luna mai, la Geneva.
Au trecut 16 ani de la aparitia primului motor de cautare pe internet si Wolfram Alpha a trezit interesul tuturor internautilor, facandu-i insa pe multi sa se intrebe daca proiectul va avea succesul dorit. Indiferent de prezentarea exagerat de laudativa (O inventie care ar putea revolutiona Internetul - The Independent; Ar putea fi la fel de important ca Google - Twine), totul se reduce la un singur lucru. Daca teoria poate fi pusa in practica.
Lucrul care il scoate pe Alpha in evidenta este abilitatea de a calcula raspunsurile. Exemplul cel mai potrivit, prezentat si pe blogul motorului de cautare, suna in felul urmator:
Fiecare copil a dat candva un raspuns gresit la intrebarea "Ce distanta se afla intre Luna si Pamant?", pentru ca aceasta nu e constanta. Se schimba de la minut la minut si variaza cu mii de kilometri. Daca il intrebi pe Wolfram Alpha, iti va da raspunsul clasic, precizand insa si distanta reala din momentul in care a fost pusa intrebarea.
Motorul nu foloseste date salvate in baza de date, ci se apuca sa calculeze de fiecare data un raspuns.
Ce trebuie insa inteles de la inceput e ca proiectul nu reprezinta un concurent pentru Google, ci mai degraba o completare a acestuia. Este un motor de raspunsuri la intrebari.
Un motor de cautare are trei pasi pe care-i urmeaza: Urmarirea automata a fiecarei pagini de internet cu ajutorul linkurilor. Indexarea acestor pagini daca acest lucru este posibil. Cautarea propriu-zisa.
Intre gasirea paginilor si indexare, motoarele analizeaza continutul paginilor pentru a determina relevanta acestora pentru posibile cautari (Titlu, adresa URL, continut, linkuri cat