- Diverse - nr. 296 / 4 Mai, 2009 Omul _ stapanul lumii _ a inceput sa muste din Planeta Albastra, din cele mai vechi timpuri _ fie el culegator, vanator, pescar, agricultor stabil _ cultivator de plante utile pe soluri virgine, provenite in urma arderii padurilor sau crescator de animale dupa etapa indelungata a domesticirii acestora. In indelungata sa activitate, omul a cultivat multe specii de plante si animale, abandonand o buna parte din ele si ducand la perfectiune unele pana la epuizare si degradare. Descoperirea focului si consumul carnii fierte si prajite au avut urmari esentiale in evolutia omenirii. Trecerea de la vegetarianism (seminte, radacini grase _ suculente, frunze) la consumul de carne cruda si apoi pregatita a contribuit la o echilibrare proteica a hranei si la cresterea vitalitatii populatiei. Din pacate, astazi, omul _ stapan al naturii _ are tendinta de devitalizare. Oamenii trec din ce in ce mai mult de la materiile animale la cele vegetale si materii organice. Ei trec de la consumul de unt, untura, slanina, la uleiuri vegetale, margarina, "unt de carbune"; de la matase, lana, in si canepa, la matase artificiala, lana de celuloza, nailon; de la piei, blanuri, stomacuri, intestine, la cauciuc si materii plastice sofisticate; de la miere de albine, la zahar brut, zaharina si surogate; de la sucuri naturale din diverse fructe cultivate sau exotice (din paduri), la tot felul de coloraturi chimice sifonate; de la balegar - adevarat medicament natural pentru sol, la ingrasaminte chimice si pesticide. Agricultura durabila si ecologica a viitorului trebuie sa rezolve raportul optim intre marii consumatori de biomasa, care sunt animalele, in special rumegatoarele ierbivore si consumul uman de cereale si alte plante agricole cultivate sau fructe exotice. Ierbivorele rumegatoare sunt monumente ale naturii prin posibilitatile de transformare a ie