Guvernul spaniol vrea ca somerii romani, al caror numar a ajuns la peste 70.000, sa se intoarca acasa. Pentru aceasta, consilierii de munca din Spania ii vor informa pe romanii cu situatie dificila despre posturile vacante din Romania.
Ministerele Muncii din Romania si Spania au incheiat ieri un acord privind facilitarea intoarcerii voluntare in tara a muncitorilor romani din Spania, in special a somerilor si a celor care sunt in pericol sa-si piarda locul de munca. Din cei 718.000 de romani rezidenti legal in Spania, circa 70.000 sunt someri si numai 41.000 primesc indemnizatie de somaj, potrivit ministrului spaniol al Muncii, Celestino Corbacho. Acordul semnat ieri cu partea romana urmareste usurarea repatrierii persoanelor aflate in situatie dificila, insa nu prin oferirea de facilitati si stimulente financiare, ci prin furnizarea mai multor informatii despre locurile de munca vacante din Romania de catre agentiile spaniole de profil.
"Daca decid sa se intoarca, pot face acest lucru avand parte de maximum de informatie furnizat de cele doua ministere. De cele mai multe ori, cand oamenii iau decizia sa se intoarca, o fac fara sa aiba informatiile necesare", a declarat ministrul Corbacho. Cei mai multi romani aflati in Spania lucreaza in servicii (43%), agricultura (24%), constructii (23%) si industrie (10%). somerii (44.797 barbati si 26.115 femei, cetateni romani, se afla in aceasta situatie in prezent) primesc o indemnizatie de 850 de euro pe luna, pentru cel mult doi ani, in functie de stagiul de cotizare. Ministrul roman al Muncii este insa sceptic cu privire la repatrierea unui numar mare de romani, chiar si in contextul somajului foarte ridicat din Spania (17,4%). "In mare masura, parte din romanii care lucreaza in Spania nu si-au exprimat in mod elocvent dorinta de a se intoarce", a declarat Sarbu.
In opinia demnitarului,