Cetăţenii români din mai multe comune au primit invitaţia de a veni să muncească pe teritoriul Italiei, ca urmare a unui parteneriat transnaţional iniţiat de Comunitatea Montană Versantul Strâmtorii.
În perioada 30 aprilie – 4 mai, primarii localităţilor româneşti Buturugeni, Crasna, Novaci, Pietroşani şi Polovraci au efectuat o vizită în Calabria, regiune aflată în sudul Italiei, unde au obţinut invitaţia pentru locuitorii comunelor pe care le reprezintă să vină să lucreze în sudul Peninsulei.
”Vreau să lansez un proiect, şi anume să invităm locuitori din comunele dumneavoastră să vină la noi, chiar şi cu familia, pentru a contribui la dezvoltarea agricolă a acestei regiuni”, le-a declarat primarilor din România Francesco Marra, edilul comunei Sant’Alessio.
“Suntem dispuşi să-i primim şi să le creăm condiţii de existenţă deoarece doar aşa ne putem face productiv sectorul agricol. Altfel, comunele noastre vor dispărea, căci tinerii ni se duc în alte oraşe, iar aici rămân doar persoane în vârstă, care au nevoie de asistenţă.”
Să înveţe din greşelile italienilor
Un alt motiv pentru care se doreşte realizarea acestui parteneriat este acela ca românii să înveţe şi să nu ajungă să repete aceleaşi greşeli pe care le-au făcut italienii din Calabria, aflaţi acum în imposibilitatea de a accesa fondurile europene pe agricultură.
“Când i-am invitat pe primarii din România să vină să ne viziteze, intenţia mea a fost să le trag un semnal de alarmă: se află la începutul proiectelor Leader şi, printr-o bună cooperare, putem spera că la ei nu se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat la noi când nu reuşeam să accesăm fondurile respective, deoarece nu eram pregătiţi”, a declarat Antonino Micari, preşedintele Comunităţii Montane Versantul Strâmtorii.
O altă imagine pentru România
În plus, e