Într-o discuţie despre noile coduri din Justiţie, preşedintele Senatului a ţinut să adauge că este "exagerat şi neproductiv" ca lupta anticorupţie în România să fie o condiţie pentru împrumutul de cinci miliarde de euro de la UE. Sursa: Codrin Prisecaru
"În calitatea de preşedinte al Senatului, [...] cer să fie eliminată corelarea mecanismului de cooperare şi verificare cu împrumutul acordat României de Uniunea Europeană", a spus Geoană. Acesta a motivat că progresul în lupta anticorupţie şi transparenţa în acţiunile aparatelor de stat sunt valori de care România are nevoie, deci nu trebuie ca Uniunea să i le impună.
Geoană crede că Guvernul român are nevoie de un mai bun "lobby" în Europa, pentru a elimina această cerinţă europeană "neproductivă".
Codurile, în vigoare din 2011
Revenind la discuţia despre coduri, liderul camerei superioare a Parlamentului a precizat că Parlamentul este aproape de "a-şi îndeplini obligaţiile". El a asigurat că, la nivel de comisie, Codul Civil va fi gata încă din această seară.
"Procedura de continuare a dezbaterii codurilor ar putea duce la aprobarea acestora într-un interval rezonabil de timp", a continuat Geoană, anunţând totodată că noile măsuri vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.
Coduri tergiversate
În februarie, la întâlnirea lui Traian Băsescu cu reprezentanţii coaliţiei şi decidenţii din justiţie, data-limită pentru adoptarea Codurilor - Penal, Civil, de Procedură Penală şi Civilă - a fost 15 mai, prin asumarea răspunderii de către guvern. Termenul a fost acceptat de toate părţile, inclusiv de Mircea Geoană. Ulterior, PSD a susţinut că asumarea răspunderii nu este necesară şi că UE nu impune niciun termen. S-a ajuns la varianta de compromis prin care Codurile Penal şi Civil să fie adoptate în parlament prin procedură de urgenţă pân