O zi liberă sau o reducere de impozit ar fi două dintre ofertele care i-ar scoate pe români la vot. Sursa: EVZ
Cu toate că absenteimul la urne a crescut continuu după 1990 încoace, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Politici Publice (IPP), 83% dintre respondenţi spun că ar participa la vot dacă li s-ar acorda o zi liberă plătită, iar 77% şi-ar exprima opţiunea dacă ar beneficia de o reducere la impozite. IPP atrage atenţia că prezenţa românilor la vot s-a redus la jumătate faţă de anii ă90, de la 86% la 39%, în 2008.
Funcţionarii şi săracii, cei mai siguri alegători
Comportamentul electoral al multor alegători este influenţat de mentalitatea potrivit căreia statul trebuie să joace un rol important în viaţa lor. Astfel, 48% dintre cei chestionaţi de IPP consideră că instituţiile statului ar trebui să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă , iar 20% văd rezolvarea acestora ca venind de la politicieni. De asemenea, angajaţii din sectorul public au tendinţa să voteze mai mult decât cei din privat pentru că “asociază mai bine procesul electoral cu propriile nevoi de funcţionare ale instituţiilor”.
Tot de stat îşi leagă speranţele şi cei săraci, dar într-un mod diferit. Studiul face referire la situaţia românilor “cu o stare financiară nesatisfăcătoare şi într-o continuă degradare”, a căror participare la alegeri este legată de resentimentele pe care le au faţă de guvernanţi, consideraţi “cauza tuturor neajunsurilor lor financiare”.
Electoratul urban participă tot mai puţin la alegeri, tendinţă care s-a conturat în ultimii ani. Până în 2004, rata de participare a fost relativ egală, dar la alegerile parlamentare din 2008 prezenţa la vot în zonele rurale a fost de 43,9%, iar în mediul urban de 35,7%.
Dezinteres faţă de politică
Potrivit sondajului, 45% d