Romania ocupa, la sfarsitul primului trimestru, locul trei intr-un clasament al surselor mesajelor de tip spam, cu o cota de 5,8%, dupa SUA, cu 11,61%, si Brazilia, cu 11,5%, potrivit unui studiu realizat de producatorul de solutii informatice de securitate Panda, citati de Mediafax.
In primul trimestru, mai putin de 7% din e-mail-urile care au ajuns la companii au fost corespondenta legala, iar 90,92% au fost spam, in timp ce 1,66% au fost infectate cu diverse tipuri de malware.
Panda a analizat, prin serviciul de gestionare si curatare a postei electronice Trust Layer, 69 de milioane de mesaje e-mail transmise in primul trimestru.
Cantitatea de spam detectata in perioada ianuarie - martie a crescut usor in raport cu aceeasi perioada din 2008, cand ponderea spam-ului a reprezentat 89,88% din totalul e-mail-urilor primite de companii.
Raportat la diferite tipuri de mesaje spam, cantitatea de mesaje privitoare la oferte false de locuri de munca a crescut. Motivul poate fi legat de criza economica actuala.
Cea mai mare parte a acestor spam-uri au fost distribuite prin intermediul retelelor de calculatoare "zombie", cunoscute sub denumirea "botnet", respectiv PC-urile care au fost infectate cu un program ce permite hackerilor sa preia controlul pentru a le folosi ca gazda a unor activitati malitioase, cum ar fi, in cele mai multe cazuri, transmiterea de spam de control.
In primul trimestru al anului 2009, aproximativ 302.000 calculatoare au fost infectate si se transforma in "zombie". Romania ocupa, la sfarsitul primului trimestru, locul trei intr-un clasament al surselor mesajelor de tip spam, cu o cota de 5,8%, dupa SUA, cu 11,61%, si Brazilia, cu 11,5%, potrivit unui studiu realizat de producatorul de solutii informatice de securitate Panda, citati de Mediafax.
In primul trimestru, mai putin