Miercuri, BNR a scazut dobanda de referinta de la 10% la 9,5%, miscare care a luat prin surprindere pe cei mai multi dintre bancheri, facandu-i sa declare ca in mod sigur dobanzile vor scadea in perioada urmatoare si prin urmare, creditele vor deveni mai accesibile.
Am sa incerc sa demonstrez in articolul de fata ca indiferent de eforturile pe care BNR si sistemul bancar le face, creditarea va ramane inghetata cel putin in urmatoarele sase luni. Deci, care sunt cele zece motive pentru care, din punctul meu de vedere, creditarea nu se va debloca:
1.Populatia nu este interesata de contractarea unui credit - cel mai bun indicator al interesului populatiei in ceea ce priveste contractarea unui credit, il reprezinta numarul interogarilor la Centrala Riscurilor Bancare. Cei care doresc un credit se prezinta la banca iar aceasta ii verifica la CRB sa vada ce istoric bancar au. Daca inainte de criza, in lunile de varf numarul interogarilor era de aproximativ 1 milion/luna, in luna martie 2009 numarul interogarilor a ajuns la mai putin de 130.000, in scadere cu aproape 90% fata perioada anterioara. Mai mult, intr-un studiu efectuat in urma cu o luna, 86% dintre respondenti au declarat ca nu doresc sa ia un credit in acest moment.
2.Accesibilitatea creditelor a scazut foarte mult - datorita cresterii dobanzilor, a deprecierii leului si a inaspririi conditiilor de creditare, indeplinirea noilor conditii de creditare a devenit extrem de dificila. Cei care au deja un credit in nici un caz nu mai pot lua unul iar cei care nu au, nu sunt interesati.
3.Somajul - se vorbeste tot mai insistent despre faptul ca numarul somerilor va scapa de sub control. Ministrul Muncii sustine ca pana la sfarsitul acestui an am putea avea 7-800.000 de someri, in crestere cu cel putin 200.000 fata de nivelul actual iar in acest caz, atingerea nivelului de