La Spitalul Judeţean sunt internate în fiecare săptămână persoane care suferă de tuberculoză, o boală contagioasă. De-a lungul anilor, trei persoane s-au infectat la Spitalul Nr. 1 cu bacteria care produce TBC.
Oltenii care trec prin secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova se pot trezi în orice moment cu tuberculoză şi chiar meningită. În această secţie sunt internate, în mod anormal, spun medicii, persoane cu afecţiuni de natură infecţioasă, care se răspândesc prin tuse sau strănut .
Nu sunt rezerve sau medicamente speciale
„Toate cazurile grave de la spitalele de Boli Infecţioase «Victor Babeş» şi de Neurologie se rezolvă în cadrul acestui spital, pentru că acolo nu există serviciu de terapie intensivă, adică nu sunt materiale necesare pentru tratarea unei funcţii vitale, fie ea respiratorii, cardiace sau renale. Noi nu avem rezerve speciale pentru aceste cazuri, nici medicamente”, a declarat dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical de la SJU. Pentru ca un bolnav de TBC să fie internat la SJU, există două variante, spun medicii: fie ca acesta să stea pe un pat vecin cu o persoană neinfectată, fie să fie mutaţi toţi bolnavii din secţie, pentru ca riscul de transmitere TBC să dispară.
Specialiştii de la Spitalul Nr. 1 se tem că pot fi oricând diagnosticaţi cu TBC şi mai spun că, pe paturile unde au dormit cei cu TBC au stat, a doua zi, mămici care tocmai născuseră. „Este o problemă gravă, pentru că legea nu este aplicată în condiţii obiective. Riscul pentru personalul de acolo şi pentru bolanvi este destul de mare, în condiţiile în care tuberculoza este un fenomen sporadic. Trei persoane de la spitalul nostru s-au îmbolnăvit de TBC în decursul ultimilor ani”, a menţionat dr. Cristina Calangiu.
Cum comentaţi această situaţie care există de ani de zile, la Spitalul Jud