Administratorii Mirela şi Nicolae Turturea pun dragoste în munca lor Primăvara este anotimpul în care se pregăteşte puietul. Peştii care vor deveni maturi şi vor ajunge pe mesele consumatorilor trebuie selectaţi, hrăniţi la timp şi protejaţi de toate pericolele care i-ar putea paşte.
„În şopronul de troci, puietul învaţă să crească şi să mănânce. Îi dăm să mănânce zece raţii de hrană pe zi, tocmai pentru a-i învăţa să mănânce. După şase luni, sunt transferaţi în bazinele mari, unde continuă creşterea lor şi apoi sortarea şi creşterea lor pentru consum“, ne spune păstrăvarul Nicu Turturea.
Îi iubesc ca pe copiii lor
Mai bine de patru milioane de păstrăvi din speciile fântânel, curcubeu şi indigen au venit pe lume la păstrăvăria din Baia de Aramă, de când Mirela şi Nicolae Turturea sunt administratori aici.
Cei doi trăiesc de 12 ani în locuinţa de serviciu a păstrăvăriei, ce aparţine Direcţiei Silvice. Ei iubesc şi îngrijesc peştii la fel ca pe cei doi copii ai lor. Pun suflet şi dăruire în tot ce fac, iar meseria lor nu este deloc uşoară.
„După ce se termină procesul de reproducţie, începe procesul de sortare, de dezinfectare a bazinelor, deci este o muncă fără întrerupere. Dar ne place ceea ce facem“, mai spune Nicu Turturea.
Numără peştii bucată cu bucată
La inventarierea piscicolă, în fiecare primăvară şi toamnă, se face sortarea şi se numără peştii de peste şase luni, bucată cu bucată. Într-un final, abia peste un an şi jumătate de la naştere, vine şi profitul, care este bunicel, spun cei care administrează păstrăvăria. Anul acesta, în păstrăvăria din nordul Mehedinţiului au venit pe lume 100.000 de puieţi. Vor ajunge pe grătar abia în 2010, în special în restaurantele din Drobeta Turnu Severin.
În bazinele Păstrăvăriei Baia de Aramă, alimentate cu apă provenită din trei izvoa