Spitalele si directiile de sanatate publica, transformate in Directii de Asistenta Medicala, vor fi transferate in administrarea autoritatilor locale de la 1 ianuarie 2010, printr-un pachet de legi care vor intra in vigoare la 1 septembrie, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac, citat de Mediafax.
Guvernul a adoptat, duminica, Strategia privind descentralizarea in sistemul de sanatate, urmand ca pana la 1 iulie sa fie elaborate inca patru acte normative in domeniu.
Legea descentralizarii in sistemul de sanatate va prevedea transferul Directiei de Sanatate Publica in subordinea consiliilor judetene sub numele de Directie de Asistenta Medicala.
Aceasta va coordona toate activitatile de asistenta medicala din judet, va reprezenta autoritatea locala in consiliul de administratie al spitalului, va aloca resursele proprii la nivel local si judetean, va aviza bugetele de venituri si cheltuileli ale unitatilor medicale, precum si planul de investitii si cheltuilile de capital - finantate de la bugetul local - si va aviza propunerile de achizitie de echipamente de inalta perfromanta, inclusiv cele finantate de Ministerul Sanatatii.
Unitatile sanitare, dupa descentralizare, vor fi finantate din Fondul National de Asigurari de Sanatate, de la bugetele locale si de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii - pentru programe nationale de sanatate, dotare cu aparatura de inalta performanta, pentru plata rezidentilor, untiatile de urgenta si activitati de cercetare. Administratia locala va finanta reparatii curente, reparatii capitale, utlitati, consolidari, modernizari, achizitii de echipamente medicale altele decat cele de inalta performanta.
Spitalele judetene vor trece in administrarea consiliilor judetene, cele muncipale in administrarea consiliilor muncipale, cele orasenesti si comunale in administrarea