Statul român calcă în picioare legile şi este pe cale să construiască un ansamblu de monumente ale Holocaustului pe spaţiul verde din şi aşa prea sufocatul Bucureşti. Sursa: Asociatia Salvati Bucurestiul
Reprezentanţii comunităţii evreieşti din România spun că nu au cerut un astfel de spaţiu, aşa că, bucureşteni, îl puteţi socoti drept un cadou oferit, în numele vostru, de Ministerul Culturii. Bucureştiul are mari probleme cu spaţiul verde, astfel încât ar trebui să fie îngrijorat de rădăcinile fiecărui copac sau arbust. În schimb, un parc de 3.000 de metri pătraţi este aproape de a fi defrişat total şi convertit, ilegal, într-un ansamblu de monumente.
"Un carusel al presiunilor"
Parcul este situat cam în buricul târgului, fiind mărginit de Splaiul Independenţei şi străzile Mihai Vodă, Lipscani şi Brezoianu. Lumea îl ştie ca parcul Brezoianu. Spaţiul în sine nu se bucură de amenajările unui parc, dar este cât se poate de verde. Sau mai bine zis era. Pentru că angajaţii Primăriei sectorului 5 au început, de vineri, să scoată din rădăcini sutele de arbuşti ce îl înconjurau.
"Personal, cred că totul a fost un carusel al presiunilor internaţionale, iar statul a cedat", a spus Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei. El consideră că Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat ilegal în octombrie 2007. De ce ilegal? Răspunde acelaşi Pătraşcu: "Legea interzice strămutarea sau micşorarea spaţiului verde de pe teritoriul public. Nu văd altă cale decât justiţia".
Soluţiile propuse de arhitectul-şef sunt relocarea ansamblului destinat memoriei Holocaustului sau schimbarea obiectului acestei construcţii, adică ridicarea lui fără renunţarea la vegetaţie.
Parcarea de lângă - o variantă
Vicepreşedintele Fundaţiei Eco-Civice, Angelo-Dănuţ Trifu, crede că monumentul ar putea fi amplasat într