David Duke, fostul lider al organizaţiei americane care promovează superioritatea rasei albe, trăieşte în Austria, după ce a fost silit să părăsească teritoriul ceh.
Americanul trebuia să susţină o serie de discursuri, la Praga şi Brno. El a fost însă reţinut de poliţia cehă, fiind suspectat că dorea să instige la ură rasială.
Se pare că, de această dată, ţintele lui Duke erau evreii. Poliţia cehă crede că, în discursurile sale, Duke intenţiona să îndemne la negarea Holocaustului.
Ministerul de Interne din Austria a confirmat, ieri, că Duke locuieşte momentan în oraşul Salzburg. El poate sta în acest an cel mult 90 de zile.
Ku Klux Klan şi lupta pentru "Statul Invizibil"
Organizaţia s-a format imediat după războiul civil din 1865 şi a protestat violent faţă de acordarea de drepturi populaţiei de culoare. Klan-ul a făcut dreptate după propriile norme, invadând satele şi oraşele şi torturând negri. Crimele lor au fost condamnate, dar nepedepiste.
Organizaţia s-a dizolvat în 1869, dar a apărut peste 46 de ani, în statul american Georgia. Victime erau toţi cei bănuiţi de liberalism, ei fiind avertizaţi printr-o cruce în flăcări. A doua dispariţie din peisaj a clanului a fost consemnată în 1944. Anii '90 au marcat renaşterea clanului, dar puterea acestuia a scăzut treptat.
America a scăpat de orori
Astăzi, clanul este divizat în cel puţin 34 de formaţiuni. În perioada de maximă putere, Ku Klux Klan era socotit vinovat pentru linşarea anuală a 30-40 de negri. Asta pe hârtie, deoarece în sudul cultivat cu bumbac, numărul era chiar mai mare, deoarece mulţi dintre sclavii negri erau neînregistraţi.
Acum, America a scăpat de aceste orori, dar rămân câteva mâini de oameni care cred în ideile care au stat la baza Ku Klux Klan. După numirea primului preşedinte negr