Cum reacţionezi când, după ce ai făcut curăţenie, observi că pe mobilă s-a aşternut iar puţin praf? Mergi mai departe sau fugi disperat la debara şi te întorci din nou înarmat cu aspirator, cârpe de praf şi cu ustensile de curăţat? Dacă răspunsul tău a corespuns celei de-a doua variante, adică te reapuci de dat cu aspiratorul chiar dacă de-abia ai terminat, este posibil ca nevoia ta de curăţenie să fi devenit deja obsesie.
În cazul în care, pe lângă asta, te speli pe mâini de 40 de ori pe zi şi-ţi rearanjezi în fiecare seară, înainte de culcare, hainele în dulap, este cazul să te adresezi unui specialist.
Neliniştea, manifestare a tulburării
Sunt perioade când ești atât de ocupat cu serviciul, încât poate să treacă o săptămână fără să ai timp să faci curat aşa cum ţi-ai dori. Este normal să nu te simţi în largul tău şi să aştepţi cu nerăbdare să fie totul „lună”, spun specialiştii.
Însă obsesia pentru curăţenie se manifestă prin transformarea nerăbdării într-o stare permanentă de nelinişte, de anxietate şi de irascibilitate. Unele persoane ajung chiar să nu se mai poată odihni din cauza „mizeriei” şi, de aceea, se apucă de curățenie la ore târzii în noapte.
Teama de germeni devine iraţională
Cel mai adesea, obsesia pentru curăţenie apare pe fondul unei tulburări psihice, cunoscută sub numele de tulburare obsesiv-compulsivă. Statisticile arată că între doi şi patru la sută din populaţie are această tulburare, care nu se manifestă doar prin obsesia pentru curăţenie, ci şi pentru ordine, perfecţiune sau pentru păstrarea obiectelor fără valoare.
În cazul celor obsedaţi de curăţenie, cea mai importantă cauză a acestei tulburări o reprezintă frica de microbi.
În acest caz, persoana care suferă de sindromul obsesiv-compulsiv se teme pentru propria sănătate, da