Regimul alimentar joacă un rol foarte important în menținerea sub control a tensiunii arteriale. De aceea, ai grijă ce incluzi în meniul zilnic şi, mai ales, în ce cantitate. Sărurile, cele mai nocive
Dieta persoanei cu hipertensiune înseamnă în primul rând lipsa sării din mâncare, sau, mai exact, a sodiului pe care aceasta îl conţine, deoarece s-a demonstrat că acest mineral măreşte tensiunea arterială.
Cel mai simplu mod de a renunţa la sare este să nu o adaugi în mâncare şi să nu ţii solniţa pe masă, pentru a nu fi tentat. Iar dacă nu poți renunța la ea, înlocuiește-o cu sare de potasiu, pe care o găsești la farmacie.
Sub nicio formă nu trebuie să substitui sarea cu condimentele din comerţ. Acestea conţin o cantitate foarte mare de glutamat de sodiu, de altfel, principalul vinovat de creşterea valorilor tensiunii arteriale.
De asemenea, trebuie să elimini din dietă alimentele care au în compoziţia lor foarte multă sare, precum brânza sărată, afumăturile, conservele şi murăturile.
Crește cantitatea de potasiu
Studiile recente au arătat că un consum redus de potasiu poate fi un factor important în apariţia hipertensiunii arteriale.
De aceea, nutriţioniştii recomandă să se consume foarte multe banane, portocale, caise, roşii, vinete şi cartofi, deoarece au un conținut scăzut de sodiu şi ridicat de potasiu.
Atenţie la grăsimi!
În general, hipertensiunea arterială se manifestă împreună cu alte două boli, la fel de grave: obezitatea şi diabetul. De aceea, scăderea în greutate este prima recomandare pe care o va face medicul persoanelor hipertensive și, pe deasupra, upraponderale.
Aceasta deoarece, pentru fiecare kilogram pierdut, valorile tensiunii arteriale scad cu aproximativ 1 mm Hg. De aceea, dacă ai câteva kilograme în pl