Un regizor chinez primeşte ameninţări cu moartea după lansarea unui film în care soldaţii japonezi din cel de-al doilea război mondial nu sunt prezentaţi ca nişte monştri, ci ca oameni obişnuiţi, dar obligaţi să ucidă.
Filmul "Nanjing, Nanjing" propune o altfel de viziune asupra unui masacru istoric din acest oraş, capitala provinciei chineze Jiangsu. La sfârşitul lui 1937, au fost ucişi aici 300.000 de civili, evenimentul rămânând în istorie drept "Masacrul de la Nanjing".
Evenimentul de atunci a avut parte de numeroase ecranizări de-a lungul timpului, dar toate îi prezentau pe soldaţii japonezi care au înfăptuit crimele drept monştri avizi de sânge.
Public în general ostil
Regizorul Lu Chuan a venit însă cu ceva nou. După ce producţia sa a scăpat cu doar câteva modificări de cenzura comunistă, filmul a ajuns în marile cinematografe ale Chinei.
Spre surprinderea spectatorilor, filmul îi prezenta pe japonezi ca oameni normali, cu slăbiciune şi mustrări de conştiinţă, reprosându-şi crimele pe care erau obligaţi să le comită.
În faţa acestor imagini, mulţi dintre cei care au plătit biletul de intrare au preferat să părăsească sala.
"300.000 de suflete nu te vor ierta"
Imediat după premieră, mesajele dure au început să "răsară" pe bloguri: "Lu Chan, 300.000 de suflete din Nanjing nu te vor ierta, trădător modern ce eşti, pentru că ai încercat să "camuflezi" masacrul".
Unul dintre supravieţuitorii masacrului, ajuns la vârsta de 87 de ani, a fost şocat de apariţia unui asemenea film. "Pe lângă că nu respectă istoria, mai propune şi iertarea lor", spune Zhao Zhengang, citat de AP.
Clint Eastwood, aceeaşi poveste
În 2006, regizorul american Clint Eastwood lansa filmul "Scrisori din Iwo Jima", care propunea tot o altă faţă, mai bun